Ekolojik üniteler, mutfak egzoz havasındaki yağlı ve kirli havayı temizlemek ve atmosfere daha sağlıklı bir hava egzoz etmek için kullanılan havalandırma ekipmanlarıdır.
Büyük restoranlardan ve yemek alanlarından atılan yoğunlaştırılmış ve kokulu mutfak egzozları ,bu alanlarla iç içe bulunan konut , ofis ve otel mahallerindeki insanların günlük fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca yemek pişirme esnasında açığa çıkan yağ, is ve kurum gibi maddelerin, bir önlem alınmadığı sürece, kanallarda ve tahliye donanımlarında birikmesi de, ilerleyen zamanlarda yangın riskini yüksek seviyelere çıkarmaktadır.Yangın riskinin yanı sıra emiş fanı ve filtrelerin hızla dolmasına , kanalların hızla kirlenmesine ve dolayısıyla sarf maliyetlerinin hızla yükselmesine sebebiyet vermektedir.
Mutfak egzozlarından yayılan kokunun yarattığı olumsuz koşullar ile kanallarda ve tahliye ekipmanlarında biriken yağın önlenebilmesi için ekolojik üniteler kullanılmalıdır. Bu üniteler koku yaratan yağ vb. partikülleri tutarak şehir havasına atılmasının önüne geçmektedir.
Cihazın model ve boyut seçimi de bu yönetmeliğin gösterdiği şekilde, mutfak tipi ve kullanım koşulları göz önünde bulundurularak yapılacaktır.